Hospoda-CHAT . Pokec . O webu . Srazy a akce . Vtipy . Interiér . Exteriér . Motor a podvozek . Autohifi . Ostatní
Zdravím,
jelikož se nám blíží jaro a já sháním hezká pěkná litá kola pro svycho plechovýho mazlíka, tak bych se chtěl zeptat více zkušených.
Jak je to s tím ET?
Potřebuji R17 5x112 s ET54, ale jak hledám, není toho moc na výběr, R17tek je hodně a hezkejch, ale pokaždé, když se mi nějaký liběj, nemá to požadovny ETčko.
Na spoustě stránkách píšou R17 5x112....pasují na VW, Seat, Škoda apod.
Ale jak tomu věřit, vždyt se jedná o jiné ET...
Tak se tedy ptám...
Poradíte mi jak to je a popřípadě stránku s rozumnou cenou na kola?
Nebo mi pošlete prosím odkaz aspon na R16 5x112 ET50..
Děkuji za všechny odpovědi a doufám, že tento topic neni odraďující....konec konců...každy jednou začíná:)
Připojuji se do téhle
Připojuji se do téhle diskuze, tento problém řeším taktéž, zjišťoval jsem si co ET znamená a jiné. A podle techničáku k R17 mohu mít ET 54 , ale po zeptání se ve dvou prodejnách litých kol, mi bylo řečeno, že klidně mohu dát na octavii dvojkovou R17 s ET v rozmezí 32 až 54 a nebude to dělat žádný problém, jak v točení a pohybu kola, tak pry ani při uznání, zapsání kola do techničáku. Tak si myslím, že snad to nebude problém. Je tomu tak nebo podané informace jsou chybné ? Rád bych si toto ověřil dříve, než nějaké kola koupím a pak mi při zápisu do techničáku budou dělat problémy. Předem díky a snad nevadí, že se připojuji
Pokud by jsi je chtěl zapsat
Pokud by jsi je chtěl zapsat do TP musíš koupit kola s typovým listem (TL) postup najdeš na našem webu. Ale je to podle mě zbytečné protože ET fakt nikde nikdo řešit nebude a ani nepozná. Čím menší ET tím více jsou kola "vylezlé" a lépe to pak vypadá, ale zas bych to nepřeháněl. Ideálně, aby lícovalo z blatníkem..
Pokud budou kola nová tak většinou TL dostaneš (záleží na prodejci jestli má oprávnění TL vydávat a taky na značce kol) tak si ho schovej, a kdyby někdy byl nějaký problém stk což nebude tak je můžeš nechat zapsat.
Pokud budou kola použité tak to neřeš. V nejhorším případě, si dáš pro opakovanou STK zimní kola, ale to podle mě nehrozí. Sám jsem měl jiné ET na letních kolech.
Octavia Combi 1,9TDi.
Dobrá, jsem teď nyní v
Dobrá, jsem teď nyní v obraze.
Mně říkali, že mohu na škoda octavia II r.v 2005 použít kola od 35-54 ET...Ale...když si vezmu teda R17 5x112 ET54 tak nebudu muset použít podložky...a kdybych si vzal s ET 50 tak ano?...jak to tedy je?
Nene, ty si koupíš kola s
Nene, ty si koupíš kola s roztečí 5x112 (to pouze znamená 5 šroubů na kružnici 112mm) pak žádné podložky pro změnu rozteče nepotřebuješ, kola budou pasovat.
Pak vybíráš ladíš ET, jestli chceš mít kola utopená v blatníku jako je to u série, nebo trošku více venku, aby lícovala s blatníkem. To můžeš dle toho obchodu udělat v rozmezí 35-54. Trošku nelogicky - čím menší ET tím více jsou kola venku.
Příklad:
54 = utopené kola jako v sérii nevypadá to tak dobře, větší ET>54 dát nemůžeš protože by bylo kolo utopené tak, že by vnitřní lem dřel o tlumič.
35 bude zřejmě lícovat s blatníkem, pokud by jsi dal menší ET<35 tak by kola čouhali z blatníku ven a škrtali by o lem blatníku.
ET je hraniční hodnota tam pak záleží na šířce a pneu, aby jsi neškrtal. Podívej se na elektrony.cz tam to mají celkem vyřešené, které pasují a u kterých 35se musí upravit blatník, aby neškrtalo.
"Pokud použijete pneu 215/45 R17, je možno bez úprav blatníků použít litá kola již od ET35!"
Zase musíš použít pneu co máš v TP, takže pokud by jsi chtěl ET 35 s pneu 215/45 R17 musíš koupit kola s TL a zapsat do TP!
Takže bych volil o něco málo větší ET jak 35.
Tady je ještě jeden šikovný článek o kolech: http://www.skodaoctavia.cz/node/2903/
Octavia Combi 1,9TDi.
cus chci si koupit tyto alu
cus chci si koupit tyto alu http://www.aaaalu.cz/i1318-16-5x112.0-milano-design-model-leonardo/ poradis my prosimte jaky k tomu mam koupit pneu v tp mam 205/55 mam O2 rok 2010 to et tam je 38 v tp je 50 nebude to delat bordel nechci to upravovat dik
Děkuji mockrát!!!! Váš
Děkuji mockrát!!!!
Váš příspěvek mi pomohl více než dost, abych si v tom udělal obrázek a rozšířil obzozory ve výběru kol!!!:)
Ještě jednou převeliké dík :)